Yangın Danışmanlığı, itfaiye raporu alımı, Tasarım kriter raporu, acil durum tahliye planı, risk analiz raporu ve yangın yükü raporu hizmetleri

Yangın Yükü Nedir?

Yangın Yükü Nedir?

Bir yapı içinde yer alan yanıcı malzemelerin ve yapı elemanlarının kütlelerinin hesaplanmasından elde edilen sonuca yangın yükü denir. Yangın yükü hesaplaması yangın çıkma ihtimalinin fazla olduğu alanlarda yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sonucunda yangın yükü fazla çıkan alanlar veya yerler revize edilir.

Yangın yükü hesaplamasında yapının içinde bulunan tüm yapıcı maddeler ve yapı sırasında kullanılan yanıcı malzemelerin miktarı önemlidir. Bu iki faktör ele alınarak yangın yükü hesaplaması yapılır. Yangın yükü hesaplaması genellikle sanayi, ticaret ve endüstri alanlarında yapılmaktadır. Bu hesaplama herhangi bir yangın çıkması dahilinde yangının yayılma hızını ve süresini hesaplamak ve duruma göre önlem alınmasını kolaylaştırmaktadır.

Yangının yayılmasını ve yangın çıkma tehlikesini önlemek adına oldukça gerekli bir uygulamadır. Yangın yükü uygulamasında yapının metrekaresi, yanıcı madde kullanım miktarı ve alt ısıl değerleri ele alınan unsurlar arasında yer alır. Bir yapının inşa edildikten sonra yangın yükü uygulamasına tabii tutulması gereklidir. Herhangi bir yangın tehlikesinde can ve mal kayıplarının yaşanmasını engeller. Tehlikeli durumların yaşanmaması ve can güvenliğinizi sağlamak adına yangın yükü hesaplaması yaptırmanızı öneririz. En doğru ve güvenilir hesaplamalar elde etmek için bizlerden destek alabilirsiniz.

Yangın Yükü Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir yapı içinde bulunan tüm yanıcı materyallerin ve yapı sırasında kullanılan yanıcı malzemeler temel alınarak hesaplanan yangın yükü belli bir formüller hesaplanır. Yangın yükü hesaplamasından önce yapı içinde bulunan tüm yanıcı materyallerin listesi yapılır. Ardından bu materyallerin sayıları ve ağırlıkları belirlenir. Bu listeye yapı inşa edilirken kullanılan tüm yanıcı malzemelerde dahil edilir. Bundan sonra ise tüm bu malzemelerin alt ısı değerleri çıkarılır. Daha sonra ise yapı alanının yüz ölçümü hesaplanır.

Tüm veriler elde edildikten sonra yangın yükü hesaplanır. Yangın yükü hesaplanırken Tüm yanıcı maddelerin miktarları ile alt ısıl değerleri çarpılır. Çıkan sonuç ise alanın yüz ölçümüne bölünür. Bu işlem sonucunda ise yük hesaplanmış olur. Çıkan sonuca göre herhangi bir yangın dahilinde yangının yayılma hızı ve süresi ölçülür. Eğer bu yük fazla çıkarsa yangının yayılma hızı ve süresi hızlı olur anlamına gelir. Buna göre yapıda ve yapının etrafında çeşitli yangın önlemleri alınmaya başlanır. Tehlike barındıran olayların yaşanmaması adına önlemlerin alınması gerekir. Bu yüzden yangın yükü hesaplaması önemli bir uygulamadır. Önlemlerin ve hesaplamaların doğru bir şekilde yapılması gerekir. Doğru, güvenilir bilgi ve destek için bizlerle irtibata geçerek bunu sağlayabilirsiniz. Gerekli tüm detayların incelenmesini ve hesaplanmasını sizlere sunmaktayız.

Yangın Yükü İndeksi Nedir?

Yangın yükü hesaplamasında genellikle yüksek rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı yangın yükü indeksi 1 GJ değerine tekâmül eder. Yangın yükü indeksi yapıların olası yangın durumunda oluşacak tehlikelere göre sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırmaya göre yangının hızı, yayılması ve yayılma süresi hesaplanır. Ayrıca bu sınıflandırma yangın tehlikesi olan alanların ve yapıların tespit edilmesi için de önemlidir. Bu sınıflandırmaya göre belirlenmiş yangın indeksi şöyledir:

  • 0,00-1,00: Yangının yayılma tehlikesi söz konusu değil.
  • 1,00-1,50: Yangının yayılma tehlikesi olabilir.
  • 1,50-2,50: Yangın alana yayılabilir ve yangın fırtınası etkisi vardır.
  • 2,50-3,50: Yangın fırtınası tehlikesi büyüktür.
  • 3,50 ve üzeri: Yangının yayılması ve fırtına etkisi yaratması çok büyüktür.

Bu indekse göre yangının yayılma tehlikesi öğrenilebilir. Yangının alan ve çevresindeki yapılara sıçrama ihtimalini de belirleyen bu indekse göre çeşitli yangın önlemleri alınabilmekte. Yangının büyümesinin önlemek, can ve mal kaybına neden olmaması adına gerekli bir işlemdir. Yangın yükü indeksi sadece endüstri ya da sanayi alanlarında değil, binaların ve evlerin çok olduğu alanlarda da yapılan bir işlemdir. Bu indeks hesaplamaları için bizlerden destek alabilirsiniz.

Yangın Yükü Hesaplamasını Kimler Yapar?

Yangının yayılmasını engellemek ve yangın tehlikesi olan yerlerde önlem almak amacıyla uygulanan yangın yükü hesaplaması pek çok firma tarafından yapılmaktadır. Yangın uzmanları ve iş güvenlik uzmanları tarafından yapılan bir hesaplamadır. Birçok yangın danışmanı firması veya iş güvenliği firması tarafından yangın yükü hesaplaması yapılabilir.

Yapının bulunduğu alana, çevresine ve yapıdaki tüm yanıcı malzemelere göre yangın yükü hesaplaması yapan yangın danışmanları ve iş güvenliği uzmanları, çıkan sonuca göre yangın tehlikesi olup olmadığını belirler. Ayrıca yangının yayılma hızını ve alınabilecek önlemler hakkında da bilgi verir. Birçok il ve ilçede bulunan yangın danışmanlığı firması bulunur.

Yapısında yangın tehlikesi olduğunu düşünenler bu firmalardan yardım alabilir. Özellikle insan yoğunluğunun fazla olduğu mekanlarda yangın çıkma ihtimalinde oluşabilecek tehlikelerin azalmasında yangın yükü hesaplaması yapılması hayati önem arz eder. Bu yüzden gerekli hesaplamaların ve önlemlerin alınması önemlidir. Ev, işyeri gibi mekanlarınız için bu yangın yükü hesaplamasını yapmak adına firmamızdan yardım alabilirsiniz. İhmal edilmemesi gereken hususlardan biri olarak karşımıza çıkan bu hesaplama için merak edilen sorularınıza yanıt vermekteyiz. Bizlerle irtibata geçerek bilgi ve destek alabilirsiniz ve gerekli önemlerin nasıl alınması gerektiğini aktarabiliriz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email